inicio novedades biografía contacto fragmentos publicaciones enlaces obra artística inglés

Castellano

Deutsch

English

Français

Italiano

Nederlands

Português

Over Rubén Figaredo


Rubén Figaredo werd in 1963 geboren in Gijón, Asturias. Hij studeerde muziek en contrabas aan het conservatorium van Oviedo en trad gedurende de jaren 80 en 90 speelde hij in verschillende groepen. Daarna studeerde Rubén kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Oviedo. In november 2007 promoveerde hij in Wetenschap en Geschiedenis van de Musicologie en zijn proefschrift Juan Hidalgo, El sonido del gesto, over het neo-dadaisme in Spanje van de groep ZAJ en het werk van de kunstenaar Juan Hidalgo in het bijzonder, bekroond met een summa cum laude.

Zijn eerste boek publiceerde hij in 1987, Hiedra, historia y piedra: torres, castillos y palacios rurales Asturianos, waarin Figaredo zich presenteert als historicus en fotograaf. In 2002 verschijnt zijn tweede boek, over het historische en culturele erfgoed van Asturias, Marinos, puertos y barcos en la antigua Asturias (Editores Trea y Librería Cervantes, Oviedo), dat hij samen met Hernán del Frade de Blas schreef. Het boek werd beloond met de Premio Alfredo Quirós Fernández 2002. In datzelfde jaar verscheen Por amor al arte. Fragmentos de una enseñanza desconocida (uitgave: Facultad de Geografía e Historia de la Universidad de Oviedo).

Gedurende enkele jaren schrijft Rubén Figaredo voor de bijlage ‘Reizen’ van de kranten El Mundo en el Periódico del Motor, waarvoor hij zijn reizen door de Woestijnen van de Werkelijkheid, en de Eilanden der Gelukzaligen  documenteert. Zijn passie voor het culturele en historische erfgoed van deze wereld en de andere heeft daarin een prominente plaats: hij volgt de voetstappen van de Tempelridders door Sardinië naar het Einde van de Aarde in Finis Terrae, vertelt over zijn ervaringen in Eeuwige Steden bewoond door hun levenden en doden, en hij dwaalt door de mysterieuze werelden van Stonehenge en de Schotse Hooglanden. Tevens publiceer hij verschillende artikels over het Asturische culturele, historische en industriële erfgoed waarover hij ook lezingen geeft op symposia.

Rubén Figaredo levert regelmatig bijdragen aan het tijdschrift ÁBACO revista de cultura y ciencias sociales. In 2009 werden nummer 58, getiteld El precio de la utopía en tiempos de incertidumbre, en nummer 59, La música del futuro, el futuro de la música, onder zijn leiding als hoofdredacteur gepubliceerd. Hij is de auteur van verschillende scripts voor Asturische televisiezenders, zoals de documentaire La puerta del cielo. Arte prerrománico asturiano in 2005.

In 2008 verschijnt het boek Ángulos Muertos - NUEVAS ENTREGAS PARA VIAJEROS, een collectie van 41 korte essays die in een lyrische en gevoelige stem zijn geschreven, en een "liefdesverklaring aan reizigers voor diegenen die zichzelf verliezen in den vreemde en een oorlogsverklaring aan het toerisme en het gebrek aan communicatie”. De titel van het boek refereert aan “Die dingen die ongemerkt in de achteruitkijkspiegel van het geheugen verdwijnen”. “Ik spreek over reizigers, als reizigers in tegenstelling tot toeristen, want reizigers zijn een bedreigde soort”. In Ángulos Muertos onthult Figaredo een erudiete kennis van de geschiedenis, literatuur en de kunsten, en in zijn foto’s die zijn ervaringen in dit boek illustreren, verraden zijn scherpe oog voor details en de ‘condition humaine’ in treffende beelden die de essentie van het moment vastleggen die maar al te snel in de vergetelheid wegglijdt. Een van deze reisverslagen, Zweden en de overblijfselen van een schipbreuk, is reeds in vertaling verschenen in het Nederlandse literaire tijdschrift Tortuca, en werd in de 23e editie van, Juni 2008 gepubliceerd.

In 2009 is hij mede-auteur voor de catalogus van de tentoonstelling ZAJ - Colección Archivo Conz die werd gehouden in Círculo de Bellas Artes in Madrid.

In 2008-09 schreef Rubén Figaredo als columnist een wekelijkse column voor de Asturische krant La Nueva Espana, en in 2010-11 schreef hij regelmatig over zijn ervaringen in het buitenland voor de krant El Comercio. In 2010 werd in IRASM 41/1 - International Review of the Aesthetics and Sociology of Music het essay Today's Dissonance, Tomorrow's Consonance A New Pact Between Composer and Public gepubliceerd. Later dat jaar verscheen in Fonseca - Journal of Communication een essay naar aanleiding van een lezing over Armeense cinematografie die hij eerder dat jaar hield aan de Universiteit van Salamanca, Nacionalismo y genocidio. A propósito de Ararat de Atom Egoyan.

Op dit moment woont en werkt Rubén Figaredo in Natal, Brazilië als docent aan de Universidad Federal de Natal, waar hij onderwijs geeft in kunstgeschiedenis, dramaturgie, en vormen van artisieke expressie en communicatie. Ook werkt hij aan verschillende publicaties op het gebied van kunstgeschiedenis, muziek en literatuur, en droomt hij over nieuwe ontdekkingstochten door nieuwe gebieden en de landen van de geest, muziek en taal—om via het spoor van scherven het Paradijs te hervinden.